Dezbateri

Forumul National de Dezbateri Academice 2013

Dezbaterile sunt un sport al minţii – un sport de echipă şi unul competitiv. Te învaţă cum să analizezi o temă de discuţie, să cercetezi datele şi în final să tragi concluzii si să argumentezi în favoarea sau îmoptriva lor. Într-o lume suprapopulată de informaţii şi de opinii mai mult sau mai puţin avizate, dezbaterile oferă, prin deprinderile pe care le dau, un instrument valoros. Dar poate cel mai important, ne învaţă cele doua lucruri care nu se predau în altă parte. Şcoala ne invaţă să citim şi să scriem. Dezbaterile ne invaţă să ascultăm şi să vorbim.

Trei elemente diferenţiază o dezbatere de alte forme de comunicare: utilizarea unor reguli standard de dialog (format), apelul la raţionamente logice susţinute de dovezi şi exemple (argumente) şi o abordare axată pe idei şi nu pe oameni (stil).

Orice dezbatere porneşte de la o moţiune clară şi pune faţă în faţă două tabere: una care susţine moţiunea (numită de obicei echipa Afirmatoare) şi una care respinge moţiunea (numită de obicei echipa Negatoare). Fiecare dintre cele două tabere are la dispoziţie un număr egal de vorbitori şi un timp egal de discurs pentru a îşi prezenta argumentele. Totalitatea argumentelor prezentate de o echipă poartă numele de caz (afirmator şi, respectiv, negator). Există reguli şi norme specifice pentru fiecare vorbitor al celor doua tabere, dar şi reguli şi convenţii pentru interacţiunile dintre vorbitorii celor două tabere.

Detalii despre elaborarea unui caz de dezbateri, structura argumentelor sau elementele care caracterizează o prezentare convingătoare găsiţi pe pagina în limba română a site-ului Closer2Oxford, la secțiunea tutoriale.

2 thoughts on “Dezbateri

  1. Linkul catre DebatePedia_RO nu functioneaza.

Leave a comment