British Parliamentary

Formatul British Parliamentary (pe scurt BP) imită dezbaterile legislative din parlamentul britanic şi se adresează studenţilor. Acest format nu este unul politic sau partizan în sensul partidelor parlamentare, ci este mai degrabă un cadru de dialog ideal în care participanţii sunt puşi să joace rolul unor legislatori. La fel ca în orice alt format, există două tabere, numite formal Guvern si Opoziţie (sau Proponenţi şi Oponenţi – ai moţiunii).

Ce diferenţiază acest format ce majoritatea celorlalte, însă, este faptul că în cadrul fiecărei tabere se află două echipe: Guvernul 1 şi Guvernul 2 într-o tabără, Opoziţia 1 şi Opoziţia 2 în cealaltă tabără. La finalul dezbaterii, arbitrul trebuie să decidă nu ce tabără a fost mai convingătoare, ci ce echipă. Cu toate acestea, echipele din aceeaşi tabără au datoria de a nu se contrazice şi de a nu se “sabota.” La fel ca într-un parlament real, două echipe (partide, grupuri de interes, organizaţii non-guvernmantale) se pot afla de aceeaşi parte fără a avea neapărat aceleaşi motivaţii. Pentru a reuşi însă promovarea/respingerea unui proiect de lege, ele vor trebui să lucreze împreună, încercând totodată să convingă că aportul lor a fost cel mai important în reuşita taberei lor.

O altă diferenţă importantă faţă de alte formate este faptul că în formatul BP nu există perioade de timp special alocate interacţiunilor dintre vorbitori (rundele de întrebări din formatul Karl-Popper). Interacţiunile în formatul BP poartă numele de intervenţii (points of information) şi au loc în timpul obişnuit de discurs al vorbitorilor. Orice vorbitor din tabără oponentă poate solicita o intervenţie, însă depinde de vorbitorul care susţine discursul dacă va oferi oponentului şansa de a pune o întrebare.

În prezent formatul BP este cel mai popular format pentru studenţi, la nivel internaţional, culminând în competiţii ca European University Debate Championship (EUDC) şi World University Debate Championship (WUDC). În ultimii ani a început să capete şi în competiţiile interne din România mai multă popularitate.

Structura unei dezbateri în format British Parliamentary este:

Prime Minister – discursul primului vorbitor al Guvernului 1 (7 minute)

Leader of Opposition – discursul primului vorbitor al Opozitiei 1 (7 minute)

Deputy Prime Minister – discursul celui de-al doilea vorbitor al Guvernului 1 (7 minute)

Deputy Leader of Opposition – discursul celui de-al doilea vorbitor al Opozitiei 1 (7 minute)

Member of Government – discursul primului vorbitor al Guvernului 2 (7 minute)

Member of Opposition – discursul primului vorbitor al Opozitiei 2 (7 minute)

Government Whip – discursul celui de-al doilea vorbitor al Guvernului 2 (7 minute)

Opposition Whip – discursul celui de-al doilea vorbitor al Opozitiei 2 (7 minute)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s