Club

Sir 2Despre noi
Clubul de Dezbateri Academice Iaşi (CDAIS) a fost înfiinţat de profesorul Viorel Murariu (1953-2007) la începutul programului de dezbateri în România. CDAIS se adresează elevilor şi studenţilor şi le oferă acestora un cadru de instruire şi exersare a abilităţilor de argumentare, oratorie şi retorică.

Înființat formal ca ONG  în 2006, CDAIS are o vechime de fapt comparabilă cu a celorlalte programe de dezbateri  din  țară.  Reunind elevi  din mai  multe  licee ieșene și profitând de fiecare ocazie pentru a aduce dezbaterile în spațiul public, CDAIS s-a remarcat   în   ultimii   ani   atât   printr-o   prezență  activă  la  competiții regionale,   naționale   și   internaționale,   cât  și   prin   implicarea   ca   inițiator   sau partener în proiecte locale. Începând cu anul trecut CDAIS promovează dezbaterile și în rândul studenților și chiar a organizat una din primele competiții pentru studenți din România.

Viziune
În viziunea noastră o societate trebuie sa fie constituită din cetățeni capabili să argumenteze și capabili să reacționeze la ce se întâmpla în jurul lor.

Printre obiectivele clubului se numără dezvoltarea simțului critic, a culturii generale și a abilitaților de public speaking pentru membrii clubului, răspândirea fenomenului de dezbateri în rândul câtor mai mulți elevi și studenți, obținerea performantei in dezbateri prin participarea la competiții sau crearea unor competiții.

Activități
Clubul organizează în fiecare săptămână întâlniri de debate sau de training-uri de argumentare. Printre proiecte se numără competiții regionale de dezbateri (de începători sau avansați, seria de competiții CDAIS Open), competiții naționale ( EDIT, Iași BP Open – competiție pentru studenți). De asemenea CDAIS este un important partener în programul pentru studenți Closer2Oxford, enciclopedia online Debate Wiki și în proiecte internaționarle (proiectul pentru elevi și studenți Debate@Europe).

10 thoughts on “Club

 1. Salut. As vrea sa stiu daca exista un astfelde club dedicat studentilor sau absolventilor.

  • buna, diana. da, membrii clubului se intalnesc separat in general, in functie de nivelul de invatamant.
   te poti intalni cu unul dintre studenti vineri (ora 14, in fata intrarii de la facultatea de drept, uaic- o intrare mai jos de statuile cu lei), pentru mai multe detalii privitoare la intalnirile pentru absolventii de liceu.
   te asteptam:)

 2. Am o intrebare.Aceste dezbateri sunt doar pentru liceu? Adica gimnaziul nu organizeaza asa?(clasele a8a)

 3. Salutari Raluca, dezbaterile nu sunt doar pentru liceu, cu cat incepi mai devreme cu atat mai bine.In principiu cei mai tineri copii din clubul nostru sunt intr-a 9a, dar asta nu inseamna ca te-ai simti stinghera daca ai deveni tu cea mai mica :D.

  In cazul in care te intereseaza poti veni duminica viitoare sa asisti la o dezbatere si pe urma iti vom explica partea de teorie ca sa poti incepe si tu sa joci (daca iti place). Meciul va fi la Colegiul National Emil Racovita, in sala p6 sau p7, la ora 11.
  Esti binevenita daca vrei sa vezi cum e.Te rog doar sa dai un reply, sa stim daca te asteptam.

 4. Buna ziua! Sunt eleva in clasa aX-a si ma intereseaza sa fac parte din clubul CDAIS si sa particip la meciurile de dezbateri. Ce trebuie sa fac in acest sens? As dori sa stiu in ce zile si in ce interval orar se desfasoara activitatea si cand pot incepe, in cazul in care nu e prea tarziu si mai sunt locuri disponibile.

  • Buna, Ioana. Urmatoarea intalnire CDAIS va avea loc Duminica, 9 Ianuarie, la Colegiul National Emil Racovita Iasi (intr-una din salile de la parter), incepand cu ora 11. Intalnirile dureaza de obicei intre 1 si 2 ore, asa ca poti trece oricand in intervalul 11-13 si ne vei gasi acolo. Te asteptam.

 5. Profesorul Viorel Murariu s-a nascut in 1953, nu 1954.

 6. Mulțumim, Codrin.

 7. Cum as putea sa ma inscriu in clubul CDAIS? Se face pe baza de preselectie sau ceva?

  • Bună Delia,

   E pe bază de liberă intrare 🙂 Vino duminica asta de la ora 11 la Colegiul Național „Emil Racoviță” sau trimite un mail pe liviugajora@yahoo.com și îți dăm mai multe detalii despre activitatea clubului.

   Cele bune,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s