Dezbatem România! 2015

dr2

Vacanţa de vară se încheie pentru debaterii noştri cu o ultimă competiţie, găzduită de această dată de către încântătorul oraş montan Braşov. Între 4 şi 6 septembrie, 40 de echipe din toate colţurile ţării s-au confruntat la Dezbatem România!, o competiţie marca Rotaract Kronstadt, finanţată de Ministerul Tineretului şi Sportului. Delegaţia CDAIS a fost alcătuită din Georgiana Dima, Irina Ioana Măgureanu şi Mihai Alexandru Codreanu. În ziua de vineri a avut loc ceremonia de deschidere, la care au fost invitate personalităţi reprezentative pentru tema generală a competiţiei: iniţiativă şi participare civică. Cristian Falup (Preşedinte Rotary Club Braşov), Dan Nechita (Co-fondator Fundaţia C.A.E.S.A.R.), Emi Beteringhe (Preşedinte ARDOR România), Don Lorthop (Fondator RomaniaOne) şi Bogdan Micu (Fondator Fundaţia Bogdan Micu) ne-au vorbit despre ce înseamnă simţul civic, ne-au povestit despre experienţele şi încercările lor de a corecta pe diferite planuri comunităţile în care se află şi ne-au inspirat să facem noi înşine o schimbare în jurul nostru.

Ziua de sâmbătă a început competiţia propriu-zisă cu cele patru runde preliminare. Am dezbătut atât pe moţiuni prepared, cât şi impromptu. În ordine, acestea au fost:

AP crede că Facebook ar trebui să manipuleze newsfeed-ul astfel încât să promoveze material cu conţinut progresiv. – impromptu

AP crede că directorii companiilor de importanţă strategică (CFR, Romgaz, Transelectrica etc) ar trebui aleşi prin vot popular. – prepared

AP crede că, pe timp de război, cetăţenii mobilizaţi ar trebui aleşi complet aleatoriu. – impromptu

AP regretă expansiunea activismului online. – prepared

Seara am fost cu toţii invitaţi la social pentru a afla care sunt echipele calificate în eliminatorii. CDAIS a făcut break-ul pe locul 1, cu 4 victorii în runde.

Cea de-a treia zi a competiţiei a început cu sferturile de finală, unde am dezbătut pe moţiunea impromptu AP ar impune cote de acceptare a refugiaţilor în Europa şi ar permite comercializaea acestor obligaţii. Din păcate, pentru echipa CDAIS competiţia a luat sfârşit după ce a pierdut în sferturi cu o decizie split de 2 la 1. Festivitatea de final însă, nu a premiat numai echipa învingătoare, ci a anunţat şi clasamentul individual pentru vorbitori. Echipa CDAIS a fost singura care a avut toţi membrii în top 10: Irina pe locul 7, Georgiana pe 3, iar Mihai pe locul 1 – Best Speaker.

Ne bucurăm că am avut oportunitatea de a participa la această competiţie, unde ne-am testat încă o dată limitele şi am descoperit unde trebuie să lucrăm mai mult. Felicităm echipele finaliste şi semifinaliste şi sperăm să ne întâlnim cât mai des în continuare!

Autor: Irina Ioana Măgureanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s