Semifinaliști la Cantemir Debate Extravaganza 2015

1

În weekendul 9-11 ianuarie, în București s-a desfășurat competiția națională Cantemir Debate Extravaganza, la care au participat 38 de echipe din toate regiunile țării. Delegația CDAIS a fost compusă din Georgiana Dima, Irina Măgureanu și Mihai Codreanu, împreună cu Liviu Gajora ca și însoțitor.

Odată ajunși în capitală, în seara de vineri, debatarii s-au înregistrat, au primit mapele de concurs, badge-urile și programul competiției. Ziua de sâmbătă se anunța lungă, obositoare, însă plină de entuziasm și, din fericire, de mult succes. Cele patru runde, două impromptu și două prepared, s-au desfășurat până seara târziu, solicitând atenția, concentrarea și dedicarea întregii echipe. Primul meci, impromptu, a dezbătut moțiunea AP, ca ateu, ar urma tradițiile religioase ale majorității, însă s-a încheiat cu o înfrângere pentru echipa CDAIS. Cea de-a doua rundă, prepared, a pus în discuție o temă cu încărcătură socioeconomică, pe moțiunea AP ar învinui mai degrabă consumatorii de vicii decât furnizorii. După această rundă, echipa CDAIS a obținut prima victorie. A treia rundă, impromptu, a propus dezbaterea unei teme cu impact direct asupra adolescenților: AP ar interzice showurile de televiziune care glorifică un comportament promiscuu al adolescenților. Echipa CDAIS a câștigat și acest meci, apropiindu-se tot mai mult de calificarea în break. Ultima rundă, prepared, s-a desfășurat în sistem închis, pe moțiunea AP ar diviza monopolurile digitale. Rezultatul acesteia, împreună cu anunțarea echipelor calificate în break, urma să fie anunțat în seara de sâmbătă la socialul organizat de competiție.

Petrecerea s-a încheiat devreme pentru echipa CDAIS, întrucât a fost una dintre echipele înscrise în break. Următoarea zi, de dimineață, debaterii noștri jucau în sferturi, pe moțiunea impromptu AP regretă portretizarea soldaților ca eroi. După acest prim meci din eliminatorii, echipa CDAIS a reușit să își mențină locul în competiție, calificându-se în semifinale. Cu un meci strâns, dezbătut pe moțiunea AP ar interzice accesul elevilor nevaccinați în școli publice, drumul echipei CDAIS a luat sfârșit.

După un weekend încărcat de argumente, emoții și distracție totodată, echipa noastră s-a întors acasă pe locul trei, cu medalii, o cupă și la fel de entuziaști, cu gândul la următoarea competiție.

Autor: Irina Ioana Măgureanu (membru CDAIS)

Leave a comment