PTA 2014 – un nou început

PTA 2014

Dacă pentru CDAIS toamna a fost marcată de workshop-uri reușite, demonstrative și recrutări, iarna a ajuns să ne răsplătească eforturile anterioare printr-un succes remarcabil la competiția de dezbateri  pentru începători PTA 2014 de la Ploiești. Am participat cu 6 echipe de elevi noi în lumea dezbaterilor academice, dar absolut curioși, motivați și dornici să deslușească tainele acestui sport cât mai curând și să ajungă să poarte meciuri competente, să creeze argumente logice și pertinente și să descopere strategia câștigătoare.

Astfel, după săptămâni de pregătiri, research și câteva meciuri, ne-am urcat cu toții în tren și am pornit spre Ploiești stăpâniți de entuziasm și energie. Ajunși acolo, după o serie de evenimente și întâmplări neașteptate, ne-am cazat, am despachetat și am pus la punct ultimele detalii pentru următoarea zi.

Dimineața ne-a întâmpinat cu un aer cald și o atmosferă plăcută ce promitea o zi foarte bună. Și chiar așa a fost. După registration și ședința de arbitraj ne-am îndreptat cu toții spre sălile în care urma să se joace prima rundă, prepared, pe moțiunea  ”AP crede că o carieră artistică dăunează copiilor până în 14 ani.”  Spre marea noastră bucurie și uimire, toate cele 6 echipe au câștigat primul meci, iar mai apoi a urmat runda a doua, prepared, pe moțiunea ”AP crede că tinerii români care lucrează în străinătate aduc mai degrabă un beneficiu României.”, runda a treia, impromptu, pe moțiunea ”AP crede că părinții nu ar trebui să își mintă copii în legătură cu existența oricărei creaturi fictive (Moș Crăciun, Bau-Bau, Iepurașul de Paște, Moș Ene)” și, în final, runda a patra, prepared, din nou pe moțiunea  ”AP crede că o carieră artistică dăunează copiilor până în 14 ani.”

După fiecare rundă ne-am întâlnit cu toții, am discutat despre meci, despre feedback, despre idei și valori și am ajuns să schițăm zâmbete inconștiente atunci când vedeam pasiunea, patosul cu care vorbeau acești noi debateri despre argumentele și meciurile lor și, mai mult decât atât, dorința lor sinceră de a învăța și a ajunge cât mai departe. Desigur, aceste lucruri nu au fost în van, ci determinarea lor s-a evidențiat și s-a materializat în rezultatul acelei zile de dezbateri: 2 echipe ale delegației CDAIS au intrat în optimi și toți ceilalți au avut rezultate onorabile, cu o medie de 3 meciuri din 4 câștigate.

Anunțarea optimilor a trezit reacții de extaz, bucurie, note de adrenalină și, desigur, arome de mândrie, atât în rândul nostru, cât și între celelalte delegații. În mod evident, după așa un rezultat  am avut și o mică sărbătoare și am adormit mai târziu cu zâmbetul pe buze și un sentiment de împlinire.

În ultima zi a competiției dimineața au avut loc optimile, în care au jucat și cele două echipe ale noastre, iar apoi, spre după amiază, am început să ne pregătim de plecare. Și astfel am ajuns din nou în tren și am pornit spre Iași, cu pleoapele îngreunate, dar animați de satisfacție și fericire.

Dacă ar fi să tragem linie la final putem spune că a fost o experiență extrem de reușită și un start perfect pentru noii noștri debateri, un început care, sperăm noi, va marca viitoare cariere de succes pentru acești tineri, presărate cu victorii numeroase, experiențe de neuitat și idei geniale.

Autor: Ștefana Nazare (Membru CDAIS)

Leave a comment